Skip available courses

Available courses

kurzus logo

Képzeljen el egy olyan rémálmot, amiben egy befagyott tóban találja magát levegőért küszködve, de csak a befagyott jeget tapintja maga felett... A parton álló segítő szándékú ember látja, hogy 200 méterre van egy lék, ahol kibújhatna és megmenekülne, de hogyan mondja ezt el? Hangja nem hallatszik le... A jég alól pedig nem lehet kilátni – ott lent a jeges rettegés bénít... Kétségbeesett tehetetlenségében ököllel próbálja meg átütni a befagyott felszínt...

Minden gyermekünk átél(t) hasonló érzést élettörténési okán – mi pedig kívülről, a partról igyekszünk segíteni nekik...
Jelen e-learning tananyag célja a szakmai szemléletünk tágítása, empátiánk mélyítése, gondolkodásunk és hozzáállásunk új nézőponton keresztül történő érzékenyítése.

Áldozat-helyzetben a tehetetlenség érzése dominál, amit, ha nem tudunk csökkenteni, akkor csapolni kell – erre „szolgál” az agresszió. Legyen akár verbális vagy fizikai, irányuljon bár mások, vagy az egyén saját maga felé. Ez utóbbira a nyilvánvaló szuicid megnyilvánulásokon túl jellemző példák (többek között) a droghasználat, a prostitúció, az iskolakerülés, mindennemű látványos önsorsrontás.

Ez azt jelenti, hogy egy bedrogozott prostituált lányunk is áldozat, amikor hazaérve bántja a kisebbeket, vagy rombolja a berendezést, esetleg ránk támad...?

A hétköznapokban valóban sokszor nem könnyű ezen a szemüvegen keresztül nézni a szituációt, de: igen, ő is áldozat.

A képzés ebből a nézőpontból kiindulva segít a látható viselkedéses tünetek mögé nézve jobban megérteni és elfogadni a lehetséges pszichológiai háttér-dinamikát. Preventív, a jövőbeni ismétlődés megelőzését célzó attitűddel mutatjuk be azokat a lehetséges szakmai aktivitásokat, amelyek az érintett gyermekeink korai szükséglethiányainak a pótlása felé képesek hatni a jelenben. A korai sérüléseket eltűntetni nem tudjuk, de olyan szükséglet-kielégítő terápiás jellegű élményeket tudunk teremteni, amelyek révén felfedezhetik és felismerhetik saját személyes erőforrásaikat. Óz sárga köves útján járva úgy fedezhetik fel magukat, hogy belső erőből építkezve legyenek képesek megküzdeni saját életük valóságával, amely sokszor akár még ijesztőbb is lehet, mint a rémálom, amibe menekülnek...

Reziliens, azaz pszichés ellenállóképességgel felvértezett fiatalokként esélyük lehet ellenállni és megküzdeni a jelen-korra jellemző, újszerű veszélyeztető tényezőkkel is – ideértve az internet-használatából, a cyber-bántalmazásból eredőket úgy, mint a közösségi hovatartozási igényből fakadó droghasználatot, játékszenvedélyt is.

Ha magukat képesek értékes és jó emberként látni és megélni, akkor válnak képessé olyan valódi vagy akár virtuális közösségek aktív tagjai lenni, ami felelősségteljes és jogaikkal is élni képes állampolgárokként tudja majd megtartani őket.

A képzés az ide vezető segítő út lehetséges „hogyan”-jaira kínál kipróbált, sikeresen végződött megoldásokból egy „csokorra valót”.

...azzal a szándékkal, hogy a gyermekeink merjenek szembenézni a saját rémálmaikkal, és legyen erejük felébredni belőlük...

A projekt létrejöttét támogatta:

Az itt publikált anyagokkal szeretnénk elősegíteni a gyermekotthonokban dolgozó pedagógusok munkáját, különös tekintettel a pedagógus minősítési eljárásra.

Köszöntjük Elektronikus Esettárunkban.

A projekt az 'EFOP-1.2.7-16-2017-00011  Önálló életkezdési feltételek javítása Győrben' c. pályázati támogatásból valósult meg. 
Megtörtént, pozitív kimenetelű esetek és helyzetmegoldások, problémakezelési lehetőségek között válogathatnak az alábbi struktúrában:

  • Elméleti keret
  • Módszerek és lehetőségek
  • Gyakorlati helyzetek
  • Eset - példa

Célunk a gondozott gyermekek önálló életvezetésre történő felkészítéséhez kapcsolódó bevált gyakorlatok rendszerezett és kereshető adatbázisának a létrehozása volt a mindennapi szakmafejlődés támogatása érdekében.

“Keresés gombra” kattintva indítható a böngészés a tartalmak között (lásd alább). Bejelentkezés nem szükséges (a szerkesztők számára van fenntartva)!

Kereshetnek kategóriánként vagy minden kategóriában, illetve az egyes tartalom-fejezetkből tovább is “kattinthatnak” a kapcsolódó tartalmakra.
A keresés hasonlóan működik, mint a megszokott internetes keresők nagy része: szóra vagy szó részletre is kereshetnek.

[  E S E T T Á R  I N D Í T Á S A ]

Információk az intézmény dolgozói számára.

Közérdekű információk!